کد خبر : 2119
تاریخ انتشار : 23 مرداد 1400

اوراسیا، مسیری برای توسعه صادرات و دستیابی به بازارهای جهانی

اوراسیا، مسیری برای توسعه صادرات و دستیابی به بازارهای جهانی

نیک نیوز :  طی سال های گذشته با پنج کشور عضو اتحادیه اوراسیا ( روسیه، قزاقستان، بلاروس، ارمنستان و قرقیزستان )که اعضای این اتحادیه  را تشکیل می دهند، مذاکراتی برای امضای موافقت‌نامه تجاری انجام شده است.

 در سال ۹۸ اجرای موافقت‌نامه ترجیحی ایران با اوراسیا آغاز شد و نشست هایی برای به امضا رسیدن موافقت‌نامه آزاد در دستور کار ارگان های مربوطه قرار گرفت.  پس از امضای موافقت‌نامه ترجیحی، تعرفه های تجاری برای ۸۶۰ قلم کالای مورد مبادله کاهش پیدا کرد و واردات و صادرات میان این کشورها با ایران تسهیل شد.

لازم به ذکر است، بیش از نیمی از صادرات در جهان تحت پوشش موافقتنامه های تجاری انجام می شود و ۵۰ درصد کالاها در جهان با حمایت موافقتنامه ها با تعرفه های اندک یا حتی صفر مبادله می شوند که این روند در ایران بسیار محدود است و به غیر از موافقت‌نامه اوراسیا، تنها پنج درصد تجارت کشور با امضای تفاهمنامه انجام می شود.

ایران با استاندارد جهانی در این زمینه فاصله بسیاری دارد، در حالی که داشتن موافقت نامه با کشورهای مختلف می تواند تجارت را تسهیل کند و اقتصادی جهانی را شکل دهد.

اتحادیه اقتصادی اوراسیا در همسایگی ایران دارای ۸0 میلیون جمعیت است، این کشورها با آمار بیش از ۳۰۰ میلیارد دلار واردات، قطب بزرگ اقتصادی محسوب می شوند که می توانند بازار بزرگی برای کالاهای تولیدی ایرانی باشند.

 کاهش تعرفه ها در افزایش صادرات به اتحادیه اقتصادی اوراسیا تاثیر بسیاری داشته است، در حالی که تحریم ها و شیوع ویروس کرونا تجارت ایران را با اغلب کشورهای جهان کاهش داد، اما در اقلام تعیین شده صادراتی به  کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا، رشد خوبی را تجربه کرده ایم.

مطابق بررسی های صورت گرفته، ایران در سه ماهه اول سال جاری در فهرست اقلام ترجیحی نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۶ درصد رشد در صادرات داشته، که این رقم برخلاف تاثیر تحریم ها و شیوع ویروس کرونا بوده است.

 در سه ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۰، ایران ۲۵۸ میلیون دلار کالا به اوراسیا صادر و ۳۴۷ میلیون دلار نیز از این کشورها وارد کرده است.

روسیه در میان شرکای اصلی در اوراسیا، همچنان بالاترین سهم را به خود اختصاص داده است و ایران ۱۳۵ میلیون دلار از کل صادرات خود به اوراسیا را به روسیه انجام داده و پس از آن ارمنستان با ۶۰، قزاقستان با ۳۸، قرقیزستان با ۱۸ و بلاروس با 5 میلیون دلار قرار دارند.

بررسی اقلام صادراتی ایران به روسیه و سایر کشورهای اوراسیا نشان می‌دهد که میوه‌های خوراکی با ۹۵ میلیون دلار بیشترین سهم را داشته‌اند و در این بین پسته ایرانی با پوست تازه پرطرفدارترین کالا بوده است. مواد پلاستیکی، سبزیجات، چدن، آهن و فولاد نیز دیگر اقلام صادراتی ایران به اوراسیا را تشکیل می‌دهند.

در مقابل چربی‌ها و روغن‌های حیوانی یا نباتی بالاترین میزان واردات ایران را تشکیل داده‌اند و پس از آن غلات، چوب، سبزیجات و محصولات شیمیایی معدنی اصلی‌ترین کالاهای وارداتی ایران از اوراسیا را شامل می‌شود.

هایتاجر با حضور فعال در نمایشگاه اوراسیا که در ماه تیر در نمایشگاه بین المللی تهران برگزار شد، توانست باب های همکاری جهت توسعه صادرات کالاهای غیر نفتی ایرانی با کشورهای اوراسیا را بگشاید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر هستید
https://github.com/igoshev/laravel-captcha

نظرات

انتشار یافته: 0
در انتظار بررسی: 0
غیر قابل انتشار: 0